Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Tenyészszemle

Ki a TENYÉSZTŐ?

Eddig már több posztban is körbejártam, hogy kit nem tartok én tenyésztőnek, kik tartoznak, tartozhatnak a szaporítók gyűjtőnévvel illetett kategóriába.

Viszont azt még nem írtam le, hogy szerintem ki, milyen az igazi tenyésztő, akár így, nagybetűvel A TENYÉSZTŐ.

Erre két megközelítést is mutatok, mindekettővel abszolút azonosulni tudok.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Az emberi aljasság határtalan!

Egyszerűen nem találok szavakat, nem tudom felfogni, "emberek" hogyan képesek ilyenre. Persze, már számtalan esetben megtapasztalhattuk, hogy vannak olyan degenerált, korcs barmok, akik akár 100 forintért is bármire képesek (pl. mentő- vagy tűzoltóautók navigációjának ellopására), mégis annyira elkeserítő, hogy újra és újra szembesülnünk kell ezzel.

A tehetelen düh és a számomra megfelelőnek gondolt esetleges büntetés hiánya mindig azt juttatja eszembe, hogy talán tényleg remeteként kellene élni a számomra kedves kutyákkal, net, TV és minden egyébtől elzárva, hátha kevesebb szörnyűséggel találkoznék nap mint nap.

Most a nyilvánosság talán mégis segíthet, hátha az internet ereje lehetővé teszi, hogy legalább a kutyák egészségesen előkerüljenek és az elkövetők (legalább kicsit) bűnhődjenek!

A Karancs Mentőkutyás Alapítvány kér SOS segítséget

Nógrád megyében (Karancslapujtő) szeptember 2-án ismeretlenek betörtek és elloptak 15 db előképzett és kiképzés alatt álló szolgálati kutyát (német- és belgajuhászokat)!!! Azt most nem részletezem, hogy ez a 15 kutya később hány ember és állat életét menthetné/menthette volna meg, de már önmagában a tett is felháborító. Az sem mellékes, hogy ez nem néhány idióta csínytevése, akik esetleg szabadon akarták volna engedni a kutyákat, hanem úgynevezett előre megfontolt szándékkal elkövetett rablás, ugyanis az ott lévő segítőket is megverték, megkötözték!

Íme a felhívás. Osszátok, terjesszétek, tartsátok nyitva a szemeteket, segítsetek megtalálni ezeket a kutyákat, sikerülnie kell!

Karancs

Tovább
Megosztom ezt a cikket


És a Golden Retrieverek hazamentek

Nem tudom, van-e még egy kutyafajta, ahol a tenyésztés kezdeti (1868) helyszíne ekkora jelentőséggel bír, mint a Golden Retrievereknél.

Ez az ikonikus hely Guisachan, a skót felföldön található Tomich falu mellett, mára egyfajta zarándokhely is lett. Így nézett ki fénykorában.

Az egykor Lord Tweedmouth tulajdonában lévő épület és birtok a világ egyik legnépszerűbb kutyafajtánák "bölcsője", ahová évente sok-sok Golden tulajdonos és tenyésztő ellátogat, pusztán azért, hogy magába szívja azt a levegőt, ahonnan a számára annyira fontos társ származik. Az egykor pompás épület helyén ma már csak romok vannak, mégis vonzó helyszín számukra. Kicsit érthetetlen, mégis mintha valami különleges kisugárzása lenne a helynek, ami ilyen erővel hat a fajta szerelmeseire.

Az idei év ráadásul különleges is volt a golden retrieveresek szempontjából, hiszen az angliai ős klub idén ünnepli 100 éves fennállását (az egyszerűség kedvéért 1913-ban alapították meg), és ennek keretében július közepén több napos rendezvénysorozat tette az évfordulót még emlékezetesebbé. Kiállítások (nem csak kutya, hanem a fajtához kapcsolódó fotók, festmények, "erekjék" is megtekinthetőek voltak), munkaversenyek, vicces skót sportversenyek, majd zárásként piknik és még egy kiállítás Guisachan-ban, ez volt a menetrend.

Hogy mennyire elkötelezett, megszállott kutyásokról van szó, azt talán jól bizonyítja, hogy európai országokon túl még Ausztráliából, Új-Zélandról, Amerikából, Japánból és Dél-Afrikából is érkeztek goldenesek az eseményre, miközben a skót felföld még tőlünk is 2700 km a google szerint, és kb. 25 óra autóval, ha nem pihenünk.

Már a korábbi években kialakult a hagyomány, hogy az épület előtt összegyűlve közös képet készítenek, ahol több száz (ezúttal pontosan 222) kutya és gazdi "pózol", ezzel is emléket állítva egy csodálatos fajta megteremtőjének.

Sok mindent elárul egy fajtáról, hogy ennyi kutya minden gond nélkül megfér egymással, akár kis helyen is.

Ha valaki tud esetleg hasonló helyet, ami ilyen fontos szerepet játszik egy fajta életében az nyugodtan írja meg, talán mások is kíváncsiak lennének rá.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Klassz kutyavécé a repülőtéren!

Sajnos nem a Ferihegyin (bocs, Liszt Ferenc), hanem San Diegóban.

A kép alapján ez a fiú szakasz lehet, nem tudjuk, van-e külön a lányoknak is, vagy koedukált a helyiség. :-) A tűzcsap mondjuk jópofa ötlet. :-)

kutya wc

Azért azt tudni kell, hogy egy ilyen helyen a fertőzésveszély nagy lehet, amennyiben nincs rendesen tisztán tartva, fertőtlenítve. Ebben az esetben úgy tűnik, ettől nem nagyon kell tartani, a fotó alapján elég tisztának tűnik.

Nálunk úgy tudom nincs ilyen, viszont a kutyát bevihetjük a reptérre. Persze az alap dolgok tiszteletben tartásával, mint pl. póráz - azért mégse rohangáljon egy kutya a forgalmas reptéri váróban -, szükség esetén szájkosár. Hogy miért lehet érdekes ez? Mert kiváló helyszín egy kölyök szocializációjához, és nem kell emiatt mondjuk Ausztriáig utazni. Közösségi épületekbe jobbára nem vihetünk magunkkal kutyát (eltekintve a segítő kutyáktól, bár olykor ők is indokolatlan korlátokba ütköznek), pedig sok dolgot tanulhat ilyen környezetben egy kölyök. De ne menjünk mások idegeire, tartsuk tiszteletben az utasok intim szféráját, ne szaladjon oda a kutya mindenkihez.

Tapasztalatunk szerint az utasok egy jelentős része (meg egyébként a reptéri személyzet is) szereti a kutyákat, sokan odajönnek egy kis simogatásra, és közben elmesélik, hogy őket is várja otthon egy, akit szintén imádnak. Vagyunk ezzel így páran. :-)

Hamarosan azért ismét jönnek kicsit komolyabb témák is, de talán nem baj, ha néha becsúszik egy-egy "kisszínes" is, mint például ez is.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


14 ezer négyzetméteres kutyás strand...Bécsben

Kutyafuttatók számát tekintve talán Budapest is felveszi a versenyt az osztrák fővárossal, de egyéb tekintetben egy picit ( :-) ) talán előttünk járnak. (itt épp 126-ot sorolnak fel, de nem teljes a lista)

Azt írják itt (kutyashotel.hu), hogy hét létesítménnyel gyarapodik a kutyafuttatók sora Bécsben, ahol már több mint 160 helyen tombolhatják ki magukat a kutyák. Van, ahol még fürödni is lehet. Bécsben 57 ezer ebet tartanak nyilván. (Budapesten vajon mennyi kutyát tartanak nyilván? Tudja valaki? Kommentben jöhetne!)

“A közvéleménykutatások azt mutatták, hogy a kutyások több helyet szeretnének kedvenceiknek, úgyhogy további lehetőségeket kerestünk a kerületekben” – mondta Ulli Sima állatvédelmi városi tanácsos a legújabb, donaustadti kutyafuttató átadásán. A padokkal és ásóhellyel is felszerelt 600 négyzetméteres futtató 40 ezer euróba került.

(csak zárójelben: ehhez azért nem kell közvéleménykutatni, mi kutyások mindig örülünk a több területnek. :) Szóval azt javaslom, itthon ne kutassanak, költsék azt a pénzt egyből egy kutyafuttatóra.)

A létesítményt városszerte még hat új kutyafuttató követi 2013-ban, amelyek közül a hernals-i lesz a legnagyobb 8,5 hektáros kiterjedésével. A 10. kerületben, a Volkspark Laaerbergben kialakított futtató ezzel szemben lényegesen kisebb lesz ugyan, viszont szinte összkomfortos: a szilárd burkolatú utak és padok mellett itatók is várják majd a játszadozásban megszomjazó ebeket.

(8,5 hektáros futtató!!!! Hahó, Budapest! Miért is nem lehetne ilyen a Hajógyárin???? Mert ugye ott tavaly még tömegével büntették a póráz nélküli sétáltatást. Igaz, mostanában nem láttam közetereseket. Viszonyításképpen, az Óbudai-sziget mérete 108 hektár - mondjuk egy jókora része irodákkal és szórakozóhelyekkel van tele, de -, éppenséggel elférne itt is egy méretesebb kutyafuttató...)

Az osztrák fővárosban regisztrált 57 ezer kutyának több mint 160 kutyafuttató áll a rendelkezésére. Ezek közül – főleg a nyári hónapokban – különösen nagy népszerűségnek örvendenek azok, ahol fürödni is lehet. A Nordbrücke és a Floridsdorfer Brücke között elterülő 14 ezer négyzetméteres kutyás strandpéldául egyike Bécs legnagyobb kutyafuttatóinak és a Neue Donau (Új Duna) bal partján 2009 áprilisa óta működő strandon is szívesen lubickolnak a kutyák és gazdáik. Ezen kívül még két olyan hely van, ahol a négylábúak a vízben is szívesen látott vendégek.

(Magyarországon pedig minden évben a weben vadásszák a kutyások azokat a helyeket, ahol fürödhetnek a kutyák is, legálisan. Budapesten talán a Kopaszi gátnál van ilyen lehetőség. 14 000 nm? Azért ez nem lenne rossz. Egyébként találtam itt osztrák fürdetési lehetőségeket is. Az oldalt szerintem még most töltik fel tartalommal, úgy tűnik, jópofa lesz, majd megnézem még később is.)

“Bécs kutyabarát város és még tovább szeretnénk fejleszteni szolgáltatási kínálatunkat”- mondja Ulli Sima. Városszerte egyébként mintegy 3 ezer zacskóautomata áll a kutyások rendelkezésére és a Duna-sziget nyitólapján hamarosan beüzemelik a “kutya-cimkét” is, amelyre kattintva a sziget látogatói könnyedén eligazodhatnak, hogy hova mehetnek be a kutyával és hova nem, illetve állatvédelemmel, valamint viselkedéskultúrával kapcsolatos információkat is kaphatnak.

(Gyorsan megnéztem a Budapest.hu oldalt, vajon ott milyen kutyás "cuccok" vannak. Pár kutyákkal kapcsolatos híren kívül nem találtam semmi használhatót. Legalább lophatnánk öteletet az osztrákoktól. Hm?)

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tenyészszemle

blogavatar

Kutyatartással kapcsolatos tartalom már több is van. Ez a blog inkább a kutyatenyésztés oldaláról közelít. Bár a kettő végül összeér.

Utolsó kommentek