Kutyafuttatók számát tekintve talán Budapest is felveszi a versenyt az osztrák fővárossal, de egyéb tekintetben egy picit ( :-) ) talán előttünk járnak. (itt épp 126-ot sorolnak fel, de nem teljes a lista)

Azt írják itt (kutyashotel.hu), hogy hét létesítménnyel gyarapodik a kutyafuttatók sora Bécsben, ahol már több mint 160 helyen tombolhatják ki magukat a kutyák. Van, ahol még fürödni is lehet. Bécsben 57 ezer ebet tartanak nyilván. (Budapesten vajon mennyi kutyát tartanak nyilván? Tudja valaki? Kommentben jöhetne!)

“A közvéleménykutatások azt mutatták, hogy a kutyások több helyet szeretnének kedvenceiknek, úgyhogy további lehetőségeket kerestünk a kerületekben” – mondta Ulli Sima állatvédelmi városi tanácsos a legújabb, donaustadti kutyafuttató átadásán. A padokkal és ásóhellyel is felszerelt 600 négyzetméteres futtató 40 ezer euróba került.

(csak zárójelben: ehhez azért nem kell közvéleménykutatni, mi kutyások mindig örülünk a több területnek. :) Szóval azt javaslom, itthon ne kutassanak, költsék azt a pénzt egyből egy kutyafuttatóra.)

A létesítményt városszerte még hat új kutyafuttató követi 2013-ban, amelyek közül a hernals-i lesz a legnagyobb 8,5 hektáros kiterjedésével. A 10. kerületben, a Volkspark Laaerbergben kialakított futtató ezzel szemben lényegesen kisebb lesz ugyan, viszont szinte összkomfortos: a szilárd burkolatú utak és padok mellett itatók is várják majd a játszadozásban megszomjazó ebeket.

(8,5 hektáros futtató!!!! Hahó, Budapest! Miért is nem lehetne ilyen a Hajógyárin???? Mert ugye ott tavaly még tömegével büntették a póráz nélküli sétáltatást. Igaz, mostanában nem láttam közetereseket. Viszonyításképpen, az Óbudai-sziget mérete 108 hektár - mondjuk egy jókora része irodákkal és szórakozóhelyekkel van tele, de -, éppenséggel elférne itt is egy méretesebb kutyafuttató...)

Az osztrák fővárosban regisztrált 57 ezer kutyának több mint 160 kutyafuttató áll a rendelkezésére. Ezek közül – főleg a nyári hónapokban – különösen nagy népszerűségnek örvendenek azok, ahol fürödni is lehet. A Nordbrücke és a Floridsdorfer Brücke között elterülő 14 ezer négyzetméteres kutyás strandpéldául egyike Bécs legnagyobb kutyafuttatóinak és a Neue Donau (Új Duna) bal partján 2009 áprilisa óta működő strandon is szívesen lubickolnak a kutyák és gazdáik. Ezen kívül még két olyan hely van, ahol a négylábúak a vízben is szívesen látott vendégek.

(Magyarországon pedig minden évben a weben vadásszák a kutyások azokat a helyeket, ahol fürödhetnek a kutyák is, legálisan. Budapesten talán a Kopaszi gátnál van ilyen lehetőség. 14 000 nm? Azért ez nem lenne rossz. Egyébként találtam itt osztrák fürdetési lehetőségeket is. Az oldalt szerintem még most töltik fel tartalommal, úgy tűnik, jópofa lesz, majd megnézem még később is.)

“Bécs kutyabarát város és még tovább szeretnénk fejleszteni szolgáltatási kínálatunkat”- mondja Ulli Sima. Városszerte egyébként mintegy 3 ezer zacskóautomata áll a kutyások rendelkezésére és a Duna-sziget nyitólapján hamarosan beüzemelik a “kutya-cimkét” is, amelyre kattintva a sziget látogatói könnyedén eligazodhatnak, hogy hova mehetnek be a kutyával és hova nem, illetve állatvédelemmel, valamint viselkedéskultúrával kapcsolatos információkat is kaphatnak.

(Gyorsan megnéztem a Budapest.hu oldalt, vajon ott milyen kutyás "cuccok" vannak. Pár kutyákkal kapcsolatos híren kívül nem találtam semmi használhatót. Legalább lophatnánk öteletet az osztrákoktól. Hm?)