(Ugyan nem csak kutyáknál van ilyen, de itt róluk lesz szó)

Egyfajta hivatalos küllembírálat, ahol egy erre jogosult (lehetőleg) fajtabíró a nemzetközileg meghatározott és elfogadott fajtastandard (fajtára jellemző, elvárt küllemi és viselkedésbeli tulajdonságok összefoglalása) alapján értékeli a bemutatott kutyát. Jellegéből adódóan ezt csak fajtatiszta kutyákra lehet értelmezni.

Bizonyos fajtáknál, fajtacsoportoknál (pl. vadászkutyák, pásztorkutyák, munka - örző-védő - kutyák) a küllemi vizsgálaton kívül a fajtára jellemző és meghatározott alapképességeket, ösztönöket is vizsgálják, a kettő együtt teszi érvényessé a vizsgát.

Lényege, hogy tenyésztésbe olyan kutya kerülhessen csak, aki rendelkezik ilyen "vizsgával", vagyis hivatalosan tőlük születhetnek fajtatiszta, törzskönyvezhető utódok.

A blogban persze nem ezt fogom hosszasan ragozni :) (de azért majd kitérek rá), hanem igyekszem összefoglalni, leírni a kutyatenyésztéssel kapcsolatos dolgokat, tapasztalatokat, problémákat, vagy olyan témákat, amik épp foglalkoztatnak.

Kihagyhatatlan a szaporítók kérdése is (erről is lesz szó), és remélem, végül azok, akik még csak  tervezik egy kutya vásárlását vagy akár örökbefogadását, jobban megértik, mikor, milyen kölyköt/kutyát honnan érdemes "beszerezni". (idétlen szó erre, de most nem jutott jobb az eszembe, marad az idézőjel)

Ha csak 1 menhelyi kutya megmenekülhet így, vagy csak 1 emberrel kevesebb vesz kutyát szaporítótól, akkor már megérte!